Taklaa haasteet hyvien unien perustassa

Ennen kuin ohjaan perheitä uusien muutosten äärelle, on hyvin tärkeää katsoa uniin vaikuttavaa perustaa. Löydät tästä tekstistä muutaman pointin, joita voi olla hyvä tarkastella, jos lapsen unissa on haastetta.

Lasten uni saattaa tuntua joskus monimutkaiselta rakettitieteeltä. Usein täytyy keskittyä nukkumisen sijaan moniin muihin lapsen ympäristön ja vanhemmuuden asioihin, jotka osaltaan vaikuttavat uneen. 

On myös tärkeää muistaa, että harvemmin lasten unihaasteissa on kyse uniongelmista, sanan varsinaisessa merkityksessä (eri asia tietysti unihäiriöt, jotka vaativat lääketieteellistä arviointia). On kuitenkin eri tavoin nukkuvia ja erilaisin tarpein varustettuja lapsia ja toimintatapoja, jotka eivät enää palvele perhettä.

 Tarkastele unen perustaa ainakin näiden asioiden pohjalta:

1. Ovatko odotukset realistisia?

On hyvin olennaista vanhempien jaksamisen kannalta asettaa realistisia tavoitteita ja odotuksia. Vaikka unimuutoksiin asetetaan tavoitteita, ei kannata pitää tavoitteen lopputuloksesta liian tiukkaan kiinni. 

2. Temperamentti & stressi

Temperamentilla on oma osuutensa lapsen uniin. Oman lapsen temperamentin tunteminen on hyvin keskeistä. Samat strategiat eivät toimi kaikilla lapsilla.

Millainen emotionaalinen ympäristö kotona vallitsee? Reagoiko lapsi vanhemman stressiin? Millaiset asiat voisivat helpottaa vanhemman stressiä?

3. Rutiinit

Johdonmukaiset rutiinit nukkumaanmenon yhteydessä auttavat tutkimustenkin mukaan paremman unen tavoittelussa.* Unihaasteita voidaan helpottaa ennaltaodotettavilla rutiineilla, kuten kylpy, hieronta ja rauhoittavat aktiviteetit. Vanhemman mielialalla on myös merkitystä! Oma mieliala heijastuu hyvin helposti myös lapseen ja mikäli lapsi on siirtymässä stresaantuneena nukkumaan, uni ei löydä kovin helposti paikkaansa. 

4. Päivärytmi

Miten lapsi jaksaa päivänsä? Tuleeko unta liikaa tai liian vähän päivällä? Osa pienistä lapsista porskuttaa 13 tuntia yössä, kun toiset taas eivät saa nukutuksi 11 tuntia enempää. Usein pitkät heräilyajat yöllä kertovat liian vähäisestä unipaineen puutteesta, jolloin unta ei riitä koko yölle. 

 

 

 Lähteet:

Isla-Grace Baby-Led Sleep™ and
Well-Being Specialist Certification Course -materiaali

*Jodi A. Mindel, Erin S. Leichman, Christina Lee, Ariel A. Williamson, Russel M. Walters, Implementation of a nightly bedtime routine: How quickly do things improve?,
Infant Behavior and Development, Volume 49, 2017


Edellinen
Edellinen

Onko vauvasi orkidea?

Seuraava
Seuraava

Syöttäminen uneen - vanhemman supervoima