Mitä ovat hulinat ja miten niistä selviää?

Hulinoista puhutaan usein noin kolmen tai neljän kuukauden ikäisen vauvan vaiheena, joka sotkee unia. Moni vanhempi pelkää jo ennestään tätä vaihetta. Vauvan hulinointi on termi, joka pyrkii selittämään puhekielelle vauvan unenmuutoksia. Kun hulinoinnin syihin paneutuu hieman tarkemmin, voi ymmärtää, miten tästäkin vaiheesta pääsee yli tai hulinointi ei välttämättä edes näy mitenkään.

Vauvoilla on erilaisia unentarpeita. Tämä näkyy esimerkiksi THL:n kaaviossa. Kun korkeauninen vauva nukkuu 3kk iässä 18h/vrk, toinen vauva tarvitsee unta vuorokauteen 12h. On siis sula mahdottomuus, että kaikille vauvoille sopisi valmiit päivärytmit aikatauluineen.

Hulina-aikoihin vauvan unessa tapahtuu muutoksia. Ensinnäkin vauvan unen tarpeet vähentyvät. Duodecimin artikkelissa todetaankin: “Pitkäuniset lapset tarvitsevat enemmän ja pidempään unta päivällä kuin lyhytuniset lapset. Liian pitkät päiväunet tai ylipäänsä liian suuri päiväaikaisen unen määrä heikentää yöunen laatua ja voi lisätä nukahtamisvaikeuksia ja yöheräilyä varsinkin alle kuuden kuukauden ikäisillä lapsilla (11,17). Tämä johtuu siitä, että päiväunien määrä vaikuttaa unihomeostaasiin vähentämällä unipainetta. Vastaavasti yöunen laatu usein paranee, kun unipaine kasvaa.”

Liiallinen päivällä nukuttu uni voi siis syödä unta vauvan yöllä nukutusta unesta. Vauvan unen arkkitehtuurissa myös tapahtuu muutoksia ja vauva alkaa siirtyä syvempään uneen nyt kevyemmän univaiheen kautta. Tästä syystä vauva saattaa havahtua hereillä, jos hänet laskee sänkyyn heti nukahdettuaan.

Pienen vauvan kanssa päiväunia ei välttämättä kannata ensimmäisenä kokeilla herättämällä vauvaa kesken päiväunien. Voit kokeilla nukuttaa vauvaa valoissa päiväunille, jolloin valo toimii luonnollisena tahdistajana ja voi auttaa vauvaa heräämään päiväunilta sopivaan aikaan. Voit myös kokeilla hiljalleen venytellä hereilläoloaikoja nukuttujen unien välissä. Vauva alkaa jakaa pidempiä aikoja hereillä. Joskus tähän tarvitaan hieman vanhemman avustusta. Vauvan kanssa voi esimerkiksi seurustella tai ulkoilla ennen päiväunta ja näin 15 minuuttia kerrallaan siirtää rytmiä myöhemmäksi.

Koko unirytmi voi muuttua myöhäisemmäksi. Etenkin jos vauva on tottunut menemään yöunille hyvin aikaisin. Vauvalle on hyvin normaalia aloittaa yöuni klo 21 jälkeen. Hyvä kokeiltava idea voi olla, että pyrit menemään vauvan kanssa yhtäaikaa nukkumaan, jolloin voisitte saada nukuttua samaanaikaan pidemmän unipätkän. Kokeile järjestää tarvittaessa omaa aikaa alkuiltaan silloin, kun vauva ei vielä ole menossa nukkumaan.

Hiljalleen päiväunien määrä alkaa vähentyä. Tällöin myös nukkumaanmenoaika voi siirtyä aikaisemmaksi. Toiset vauvat nukkuvat päikkäreitään pienissä pätkissä ja tasaavat näin unipaineettaan. Toiset nukkuvat hyvinkin pitkiä päiväunia ilman, että nämä vaikuttavat yöuniin. Molemmat aivan yhtä normaaleja tilanteita.

Seuraava
Seuraava

Sensorisesta stimulaatiosta helpostusta uniin