Kasvatuksen tarkoitus on auttaa lasta onnistumaan

Kasvatuksen yksi tärkeä tarkoitus on luoda lapselle sellaiset olosuhteet, jossa on mahdollisuus onnistua. Se on lapsen ohjaamista ja vuorovaikutusta siten, että lapsi voisi kokea kyvykkyyden tunnetta. Kyse ei ole helikopterivanhemmuudesta, jossa yritetään siloittaa lapsen kokemat haasteet tai estää lasta kokemasta pettymyksiä. Haluamme, että haasteista huolimatta, lapsi kykenee luottamaan itseensä.

Välillä tämä tarkoittaa ympäristön muokkaamista tai rajoja. Opettajan työstä muistan hetkiä, jolloin “haastavalle” lapselle tuli järjestää keinoja onnistua ihan vain lapsiryhmässä olemisessa. Järjestin hänelle olosuhteet niin, että hänen oma paikkansa oli hyvin usein lähellä minua. En tehnyt sitä rangaistakseni, vaan halusin, että lapsi saa kokea pystyvänsä keskittymään ja oppimaan, Hän tarvitsi aikuisen turvaa ja läheisyyttä. Henkistä ja fyysistä.

Kun näkee oman lapsen tarpeiden läpi, voi yrittää järjestää oikeanlaisia olosuhteita, joissa on mahdollista onnistua ja kokea kyvykkyyttä. Nukkumiseen liittyen tätä ajatusta voisi soveltaa niin, että osaamme vaatia lapselta vaikkapa itsenäisempää nukkumista vasta, kun hän osoittaa kykyä onnistua. Eli lapsi on kehityksellisesti valmis. Itsenäinen nukahtamien ilman vanhemman avustusta ei ole kiinni lapsen iästä, vaan hänen yksilöllisestä kehityksestään ja tarpeistaan. Osa saattaa saavuttaa tämän etapin toisia aikaisemmin ja osa tuntuu tarvitsevan hyvin paljon vanhemman tukea. Osittain tämä on myös temperamenttikysymys. Vanhempi kannattelee lasta prosessin läpi, kun vanhemman tukea nukkumisessa vähennetään. Lapsen ei tule opetella tätä yksin. Myöhemmin lapsi kykenee onnistumaan nukahtamisessa ilman vanhemman suurta apua. Avustusta voi myös vähitellen vähentää ja hiljalleen luoda lapselle varmuus siitä, että nukkuminen on turvallista ja pelkkä kädestä kiinnipitäminen tai vanhemman läsnäolo nukahtamishetkellä riittää.

Ei ole tarpeen saada jokaista vauvaa tai taaperoa nukahtamaan itsekseen, vaan osalla tämä prosessi ottaa enemmän aikaa. Lapsen kehityksessä tulee myös erilaisia vaiheita, kuten eroahdistuskausia ensimmäisten vuosien aikana, jolloin lapsi tarvitsee vanhempaa enemmän.

Edellinen
Edellinen

Kuinka löytää tasapainoa lapsilähtöisyydelle ja rajojen asettamiselle?

Seuraava
Seuraava

Kuinka saada puoliso mukaan vauvan nukutuksiin?